Araplar Kadıköy’ü Satın Alıyor

İstanbul’da konut fiyatlarının ortalaması 2 milyon TL’ye dayandı. Faiz düşüşünü fırsat bilen konut sahipleri Eylül ayından itibaren İstanbul’da konuta semtine göre yüzde 150 ile yüzde 250 arasında zam yaptı. Konut fiyatlarının hiçbir tutarlılık göstermediği İstanbul’da iç talep durma noktasına gelirken, konutları sadece yabancılar satın alıyor. Daha önce Fatih, Esenyurt ve Bağcılar gibi semtlere yerleşen Suriyeli, Iraklı ve İranlı yatırımcıların yeni gözdesi ise astronomik fiyatların talep edildiği Kadıköy oldu. Kadıköy, son 6 ayda binlerce Arap kökenli yatırımcıya ev sahipliği yapmaya başladı. Arap yatırımcıların ilk tercihi Bağdat Caddesi olurken, Erenköy, Kozyatağı ise revaçtaki semtler.

Türkiye’de hükümetin sessiz kalmaya devam ettiği konut piyasasında hareketler devam ediyor. Eylül ayına Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile beraber konut fiyat endeksi roket gibi havalandı. İstanbul’da konuta gelen zam 5 ayda yüzde 250’yi buldu. O tarihte 500 bin TL istenen bir konut için bugün 2.5 milyon TL talep ediliyor.

Kadıköy’e Arap Akını Başladı

Öte yandan 250 bin dolara vatandaşlık verilmesi nedeniyle yabancılar daha ilana çıkmadan ev sahiplerinden konut ediniyor. Daha önce Kadıköy bölgesinden konut almayan Suriyeli ve Iraklı ve İranlı yabancı yatırımcı da, Türklerin ilçedeki fiyatlar nedeniyle konut alamamasını fırsata çevirerek evlere yöneldi. Bölgedeki tüm konutlarda Arapça ilanlar Türkçe ilanların yerini aldı.

Beyaz Türk diye tabir edilen zengin ve eğitimli kitlenin yaşandığı Bağdat Caddesi’nde son aylarda ev sahibi Araplar yoğunlukta. İlk başta Kadıköy Çarşı’daki tüm dükkanlarda kendilerine özel menü ve hizmet anlayışını getiren Arap yatırımcılar, şimdi de Bağdat Caddesi’ne yerleşmeye başladılar. İlçedeki astronomik konut fiyatlarını pazarlık etmeden kabul ederek mülk sahibi olan Suriyeli, Iraklı ve İranlı yatırımcılardan sonra varlıklı Afgan yatırımcıların da tercihinin Bağdat Caddesi olacağı öngörülüyor. Çevrede emlakçılıkla uğraşan kişiler “Evlerini satan Kadıköylüler, Ege’ye yerleşmeyi tercih ediyor. Evden çalışmak zorunda olan ve hafta sonu Bağdat Caddesi’ne giden Kadıköylüler ise daha önce Kadıköy Çarşı’nın tamamen Arap müşterilerle dolu olmasından ötürü geliştirdikleri hassasiyeti bu kez cadde için göstermeye başladı” yorumunda bulundu.

Asgari Ücretli 40 Yılda Alabiliyor

Öte yandan şehirde konut fiyatlarının ortalama 2 milyon TL’yi bulması ve kiraların 5000 TL bandında izlemesi, 4.300 TL asgari ücret kazananların nasıl barınacağı sorusunu gündeme getirdi. Hesaba göre, eğer bir asgari ücretli çalıştığı yerden 39 yıllık maaşını peşin olarak alırsa, İstanbul’da 80 m2 bir konut satın alabiliyor.