Oyuncu koltuğunda sahte ürün patlaması tüketiciyi oyuna getirdi

Covid-19 döneminde iş ve eğitimin evden yapılması nedeniyle oldukça popüler hale gelen ve satışı yüzde 400-500 oranında artan oyuncu koltuklarında birçok hile, sahtecilik ve kurumsal olmayan firmaların tüketiciye çektirdiği eziyet kullanıcıları canından bezdirdi. Fiyatları 1500 TL’den başlayıp 35.000 TL’ye kadar varan ürünlerde şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Bozuk ve sahte ürünleri değiştirmeyen, müşterinin telefonlarına çıkmayan oyuncu koltuğu şirketleri, geri gönderim noktasında bir karton kutu için 300 TL’ye varan ücretler talep ediyor.

Son dönemin popüler ev eşyası oyuncu koltuğu. Fiyatları 1500 ile 5000 TL arasında değişen ve donanımına göre 35.000 TL’Ye kadar çıkan bu ürünler ne yazık ki profesyonel eller tarafından pazarlanmıyor. Genellikle deriden imal edilen ya da böyle iddia edilerek satılan ürünler, tüketiciyi tam olarak canından bezdirmiş durumda. Oyuncu koltukları, günün 8-10 saatini oyun oynayarak geçiren gamer’lar, uzun saatler boyunca evde mesai harcayan çalışanlar, uzaktan yapılan eğitimi veren öğretmenler ve alan öğrenciler tarafından son yıllarda yoğun şekilde kullanılmaya başlandı. Oyuncu koltuğuna gelen ilgi ile beraber birçok firma da bu işe yöneldi.

İsimleri Birbirinin Aynı

Türkiye’de X ve Game takısını alarak birçok şirket, oyuncu koltuğu üretiyor. Ya da bunu öne sürüyor. Gerçekte ise ürettikleri orijinal oyuncu koltuğu olmaktan çok, oyuncu koltuğu görünümlü sahte ürünlerden oluşuyor. Maalesef uzmanı olmayan kişiler tarafından tespit edilemeyecek bu hile birçok tüketicinin sorunu haline gelmiş durumda.

Sahte Deri Kullanımı Yaygın

Oyuncu koltukları yüzde 100 gerçek deri ya da kullanıcıyı terletmeyen özel kumaştan üretilmek zorunda. Fakat oyuncu koltuğuna gelen talebi karşılamak adına şirketler, deri yerine suni deri kullanıyor ve özel kimyasallar kullanarak, bu sahte deriyi gerçek gibi tüketiciye sunuyor. Sonucunda ise yıllarca sağlam kalması gereken ürünler, birkaç ay sonunda yırtılıyor, patlıyor. Sorun da tam olarak burada başlıyor.

Montaj Esnasındaki Sorunlar Kabul Edilmiyor

Ürünü satan şirketlerin hemen hemen tamamı, satış sonrasında parayı almalarının ardından bir daha asla tüketici ile bir iletişim kurmuyor. Şirketler, demonte şekilde yolladıkları oyuncu koltuklarının zor ve ustalık gerektiren kurulumlarını, tüketiciye yüklüyor. Kurulum nedeniyle gerçekleşen sorunlar konusunda ise sorumluluk kabul etmiyor. Yine ürünlerin yatma, uzanma ve omurga dostu özel üretim olduğunu öne sürdükleri platformlarını ise taklit şekilde üretiyor. Oyuncu koltuğu satın alanlar en çok

-Sahte deri kullanımı

-Amortisör arızası

-Kolçak kırılması

-Deformasyon gibi şikayetleri dile getiriyor.

300 TL’ye varan Karton Bedeli Talebi

Buna karşın, yoğun şekilde satış yapan şirketler, tüketiciden gelen şikayetleri hiçbir şekilde dikkate almıyor. Bunun yerine başta Instagram olmak üzere sosyal medyada ünlü oyuncular ve sosyal medya meşhurlarına önemli paralar ödeyerek, kampanya adı altında satışlar düzenliyorlar. Ama ürünlerden şikayet eden kullanıcıya servis, tamir ve ürün değişimi konusunda ise yardımcı olmuyorlar. Şirketler yolladıkları ürünleri geri almamak adına kargo ücretinin yanı sıra karton kutu bedeli olarak 100 ile 300 TL arasında ücret talep ediyor.

Mobilya Sektörünün İmajı Zedelendi

Son dönemde oyuncu koltuklarına yönelik şikayet giderek artarken, Türk mobilya sektörü de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bölgesinin en önemli oyuncusu olan aynı zamanda da ihracatta büyük başarılar elde eden Türk mobilya sektöründe, oyuncu koltuğu alanında yaşanan bu olumsuzluklar sektörün de imajını büyük oranda zedeliyor.