Konut piyasası yanıyor: Ege ve Akdeniz ormanları yandı İstanbul’da konut yüzde 20 zamlandı

Korona virüs nedeniyle İstanbul’daki evlerini satarak, fiyatların astronomik şekilde yükseldiği Ege ve Akdeniz kıyılarına yerleşen yatırımcılar, çıkan yangınlar nedeniyle İstanbul’a geri dönmek isteyince şehirdeki konut fiyatları 7 gün içinde ortalama yüzde 20 oranında zamlandı. Zaten piyasanın hayli üzerinde oluşan fiyatlar bu son zamlarla iyice şişerken, herkes konut piyasasındaki bu denetimsiz yükselişin nereye varacağını konuşuyor.

Covid-19’un başlamasıyla birlikte altın ve dövizde artan hareketliliğe bağlı olarak, İstanbul başta olmak üzere Ankara, Adana, İzmir, Mersin, Trabzon, Antalya gibi şehirlerdeki konutlara fahiş oranlarda zam yapılmıştı. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte Ege ve Akdeniz’den başlayarak Karadeniz’deki konutların fiyatlarında da ciddi artışlar kaydedilirken, 2020’nin başı ile 2021’in Haziran ayı arasındaki 15 aylık dönemde konutlardaki fiyat artışı yüzde 150’yi buldu. Bir başka ifade ile İstanbul’da 2+1 olan 600 bin TL istenen bir daire, 15 aylık süreçte 1.5 milyon TL’ye yükseldi.

Geri dönme talepleri arttı

Bu yükselişte şehirdeki evlerini satarak kıyı şeridine yerleşmek isteyen ve uzaktan çalışan ev sahiplerinin payı büyük oldu. Konut piyasasında ise bu hafta bir yangın zammı hareketliliği yaşandı. Buna göre ise geçen yıldan itibaren şehirdeki konutlarını satıp Ege ve Akdeniz’deki sahil bölgelerinden bahçeli müstakil ya da villa tipi konut tercih eden alıcılar, yangınlar nedeniyle İstanbul’a geri dönmeye başladı. Covid-19 nedeniyle zaten daralan piyasa bir de İstanbul’a olan taleple birlikte zam dalgası olarak geri döndü.

Konutlara fahiş zam dalgaları

İncelediğimiz emlak sitelerindeki fiyat güncellemelerine göre Bodrum, Manavgat, Marmaris gibi çok tercih edilen tatil bölgelerindeki ormanlık alanların yanması üzerine, bu alanlarda uzun süre doğanın kendine gelemeyeceğini düşünen konut sahipleri İstanbul’a olan taleplerini artırınca, şehirdeki konut fiyatları yüzde 20oranında zam gördü. Birçok konut sahibi, evlerinin fiyatlarını güncellerken İstanbul’da 3+1 konutlar son zamlarla beraber 1.7 milyon TL’ye yükseldi.