Anneye küçük ev aleti değil, kozmetik ürünleri hediye ettik

Dünyanın ve ülkemizin ilk dijital pazarlama teknoloji ve servis sağlayıcılarından Related Digital, pandemi dönemi gölgesinde geçen ikinci Anneler Günü özelinde tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını mercek altına aldı. Araştırmaya göre bu yıl annelere alınan hediyeler de değişti. Pandemi gölgesinde geçen ilk Anneler Günü’nde “küçük ev aletleri” gibi hediyeler üst sıralarda yer alırken, bu yıl annelere ağırlıklı olarak kahve setleri, cilt bakım ürünleri ve spor ayakkabı gibi ürünler hediye edildi. Kitap satışlarında da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık artış yaşandı. Konu ile ilgili açıklama yapan Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, “Anneler Günü’nün de tam kapanma dönemine denk gelmesi; hem markalar hem de tüketiciler özelinde bu yıl daha farklı şekilde iletişim ve alışveriş yapılmasına neden oldu. Tüketiciler bu yılki Anneler Günü’ne yönelik kampanyalara yüzde 16 aralığında dönüş sağladı” dedi.

Pandemi döneminde yaşanan e-ticaretteki hareketlilik, daha fazla tüketiciye ulaşmak isteyen markaların özel günlerde düzenlediği kampanyaların da yükselişe geçmesine neden oldu. Hem değişen tüketici alışkanlıklarından hem de özel günlerin e-ticaretteki yansımalarından yola çıkan Related Digital ise tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını ve bu kapsamda şekil alan markaların e-ticaretteki kampanya stratejilerini inceledi. Dünyanın ve ülkemizin ilk dijital pazarlama teknoloji ve servis sağlayıcılarından Related Digital’in verilerine göre; Anneler Günü markaların en çok kampanya hazırladığı özel günler arasında yerini bu yıl da korudu.

Anneler Günü’ne özel 2 milyonu aşkın e-posta ve mobil mesaj!

Araştırmaya göre; markalar 2020 yılında Anneler Günü’ne özel 800 binden fazla kampanya e-postası ve mobil mesaj gönderirken, 2021 yılının aynı döneminde ise bu rakam 2 milyonu aştı. Anneler Günü’nde Babalar Günü’ne oranla yüzde 10-12 oranında daha fazla kampanya yapıldığı da öne çıkan bilgiler arasında yer aldı.

Dijital hediye kartları yükselişte!

Araştırma kapsamında; bu yıl Anneler Günü’nün pandemi sürecindeki tam kapanma dönemine denk gelmesiyle birlikte fiziksel hediye kartlarının yerini tamamen dijital hediye kartlarına bıraktığı ortaya çıktı. Geçen yılın aynı döneminde “küçük ev aletleri” gibi hediyeler üst sıralarda yer alırken, bu yıl anneler için ağırlıklı olarak “kahve setleri”, “cilt bakım ürünleri” ve “spor ayakkabı” gibi ürünler hediye olarak satın alındı. Kitap satışlarında da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26, temel gıda maddelerinin tüketiminde ise yüzde 16’lık bir artış oldu.

“Markalar özel günlere aylar öncesinden hazırlanmalı”

Pandemi döneminde yaşanan e-ticaretteki hareketliliğin özel günlerde de kendini gösterdiğini anlatan Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, “Pandemi döneminde tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları önemli bir değişime uğradı ancak Anneler Günü, hem markalar hem de tüketiciler özelindeki önemini bu yıl da kimseye bırakmadı. Yükseliş bu yıl da devam etti” diye konuştu. Özel günler öncesinde markaların izlemesi gereken stratejinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, “Bu tür verilerden yola çıkarak hazırlanan analizler markalar için çok kıymetli. Markaların özel günlere haftalar hatta aylar öncesinden hazırlanması gerekiyor. Pandemi döneminde markaların hazırladığı kampanyalarda doğal bir yükseliş var. Bu kapsamda yüzde 10-12 oranında bir artış olduğunu söylemek mümkün” açıklamasını yaptı.