EDIRNE, TURKEY - MARCH 12: Asylum seekers, who came from Istanbul and many provinces of Turkey, are seen in queue for food as they continue to wait to enter Greece at Pazarkule border crossing in Turkey's Edirne on March 08, 2020. Under the coordination of the Governorship of Edirne and with the organization of the Provincial Directorate General of Migration Management, many public and private institutions provide humanitarian aid to thousands of asylum seekers.

Sony Fotoğrafçılık Yarışması Kazananları Belli Oldu

Dünya Fotoğraf Organizasyonu ve Sony Türkiye, 2020 yılının en iyi tekil fotoğraflarının değerlendirildiği 2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri Serbest Dalda Yarışma bölümünde bu yılın kategori birincilerini ve kısa listeye kalanları kamuoyuyla paylaştı.

2021 yarışmasında 10 kategori birincisinin de aralarında bulunduğu 100’ün üzerinde fotoğrafçı kısa listeye kaldı. Kategori birincilerinden her birine, vizyonlarını geliştirmeleri amacıyla Sony’nin en yeni dijital görüntüleme ekipmanı takdim edilecek ve kategori birincileri Yılın Prestijli Serbest Fotoğrafçısı unvanı ve 5 bin dolarlık ödül için yarışmaya devem edecekler.

Serbest dalda yarışmanın galibi, 15 Nisan’da açıklanacak. Kazanan ve kısa listeye kalan eserler ise, 15 Nisan’dan itibaren Dünya Fotoğraf Organizasyonu’nun web sitesinde sanal sergi formatında görülebilecek. 

10 kategorinin birincileri şöyle:

MİMARİ

Düsseldorf’taki Hyatt otelinde, açık mavi gökyüzü manzarasının yansıdığı bir pencereye doğru yükselen merdivenleri görüntülediği The Blue Window adlı çalışmasıyla Klaus Lenzen (Almanya). Bu çalışmada; boşlukta yüzer gibi görünen merdivenler ve pencere, tasarımı ön plana çıkaran ve aynı zamanda fotoğrafa bir sürrealizm unsuru ekleyen karanlık gölgelerle çerçevelenmiş. 

YARATICILIK

Viktorya dönemine ait kıyafetler içerisinde, elinde geleneksel Shona mutfak aletleri tutan genç bir siyahî kadının portresi African Victorian adlı çalışmasıyla Tamary Kudita (Zimbabwe). Fotoğraf, siyahî kadın vücudunun basmakalıp betimlenişini sorguluyor ve çok yönlü bir Afrikalı kimliğinin temsil edildiği alternatif bir görsel dil öneriyor. 

MANZARA 

Alacakaranlık bir akşam göğünde, merkezinde tek başına bir ağaç olan çiçekli bir lavanta tarlasına yıldırımın çarptığı anı yakalayan dramatik fotoğrafı Electric Storm ile Juan López Ruiz (İspanya). Fotoğraf, İspanya’nın Guadalajara şehrinde çekilmiş. 

YAŞAM TARZI       

İspanya’nın Alicante şehrindeki plajda sabah yürüyüşü yapan iki kadının yumuşak netleme ile çekilmiş fotoğrafı Dias de playa ile Mariano Belmar Torrecilla (Spain). 


 HAREKET

Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinde bir kadının Lokrum adasında bir falezden denize atladığı ve arkadaşlarının onu izlediği anı kaydeden siyah & beyaz fotoğrafı Girl Power ile Marijo Maduna (Hırvatistan). 

DOĞAL DÜNYA & VAHŞİ YAŞAM 

Bir yabani tavşanın dili dışarıda araziye bakarken çekilmiş eğlenceli fotoğrafı Little Kiss ile Cristo Pihlamäe (Estonya) 

NESNE

Boş bir odada bir terzinin mankenini görüntülediği fotoğrafı Memento ile Kata Zih (Macaristan). Zih’e göre, sahnenin durgunluğu bir yalnızlık hissi uyandırıyor ve karantina anılarını canlandırıyor. 

PORTRE

Bir masada otururken derin düşüncelere dalmış boşluğa bakan küçük bir çocuğun görüldüğü Son adlı fotoğrafıyla Lyudmila Sabanina (Rusya Federasyonu). Fotoğraf, çocukluğun, sakinlik ve düşünme odaklı bir başka boyutunu ortaya koyuyor. 

SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI 

Ankara Belediyesi Sağlık İşleri birimine bağlı bir çalışanın koruyucu giysilerle dezenfektan sıkarak metro platformunda yürüyüşünü belgeleyen sinematik fotoğrafı Disinfection ile F. Dilek Uyar (Türkiye). 

SEYAHAT

Ba Ria – Vung Tau, Vietnam’daki Long Hai balık pazarında yüzlerce balık kurutma tepsisi arasında tek başına bir kadının fotoğrafı Drying Fish ile Khanh Phan (Vietnam). Desene tepeden bakılarak çekilmiş fotoğrafta, balık tepsileri dev bir kumaş parçasını andırıyor ve kadın bu kumaşı dikiyormuş gibi görünüyor. 

Bu yılki Serbest yarışma; Arjantin, Buenos Aires, FOLA Direktörü Gastón Deleau tarafından değerlendirildi.

2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri’nin Sebest, Profesyonel, Öğrenci ve Gençlik yarışmalarının genel birincileri 15 Nisan 2021’de Dünya Fotoğraf Organizasyonu’nun dijital ve video platformlarından açıklanacak. Kazananlar ve kısa listeler hakkında daha fazla bilgi için: www.worldlphoto.org