Yerli Turkcell mi, ABD’li WhatsApp mı?

WhatsApp’ın Avrupa Birliği’ne sesi bile çıkmazken, Türkiye’ye zorlayıcı bir dil kullanması ile Turkcell’in yerli uygulaması BİP’e geçişler 3 günde 4.6 milyona ulaştı. Peki, WhatsApp mı daha güvenli yoksa Turkcell mi­? HardwareLab Yayın Yönetmeni Erdinç Akkoyunlu yazdı.

Ortalık toz duman. ABD’den yönetilen İnstagram’ı da bünyesinde bulunduran Facebook Grubu’nun yönettiği dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Türkiye’deki kullanıcılarına ‘Onaylamazsan 8 Şubat’ta bağlantını keserim’ tehdidi ile bir mesaj yolladı. Ve kişisel pek çok veriyi, şirket içinde kullanmak için ‘zorla’ izin istedi.

Bildiğiniz üzere Türkiye, sosyal medya kullanımında dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Öte yanan ne Google, ne Facebook ne de İnstagram gibi Türkiye’den milyar dolar reklam geliri elde eden sosyal medya platformları tek kuruş vergi ödemiyor.

Ama aynı kuruluşlar iş Avrupa Birliği’ne gelince, vergilerini ödüyor, temsilcilerini bulunduruyor.

Çin Örneği Var

Ülkeler artık 100 yıl önceki gibi askerlerle işgal edilmiyor. Sosyal işgal de çok yaygın. Öte yandan dijital işgal de son dönemde revaçta. Çin’e girdiğiniz andan itibaren ABD’li uygulamalar çalışmıyor. Çin uygulamalarını kullanmak zorundasınız. Bu mecburiyet yabancılar için elbette bir zorunluluk ama Çin’in 2 milyara dayanan nüfusu düşünülünce, Çin ABD’nin tekeli olmama konusunda çok mu haksız?

Sanıldığı Gibi Değil

İşin özüne bakınca, WhatsApp’ın talebi öyle yamana atılacak denli masum değil. Fakat sosyal medyada şakası yapıldığı üzere şirketin sahibi Mark Zuckerberg, WhatsApp kullanıcılarına ‘Şarj aletini odada unuttun’ diye mesaj atacak denli içerik okuyacak da değil. Zuckerberg’in ‘Çılgın Edebiyat Severler’ WhatsApp grubundaki Tolstoy mu büyük Dostoyevski mi tartışmalarını merak ettiğini sanmıyorum. Öte yandan 11 Eylül 2001’deki ABD saldırılarından sonra CİA daha siz e-postanızı açmadan kim olduğunuzu önemsemeden bunları okuyor, mesajlarınızı dinliyor, telefonlarınızı kontrol altında tutuyor. Bu bir sanrı ya da kurgu da değil. Alenen yapılan bir istihbarat incelemesi. Yani zaten Büyük Gözaltı devam ediyor.  

5 Milyona Dayandı

WhatsApp’ın burada yaptığı ise kişiye özel reklam göstermek için daha çok veri toplamak, daha fazla  reklam, daha fazla para ele etmeye dönük bir aç gözlülük. AB’ye kafa tutacak halleri olmadığı için gözlerine kestirdiği Türkiye’yi dayaktan geçirmeye yeltendiler. Burada da Turkcell’i hesaba katamadılar. Yerli mühendislerle  pek çok özelliği WhatsApp’tan daha üstün olan BİP, zaten dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilmişti. Ama nedense sadece yaratıldığı ülke Türkiye’de yeterince ilgi görmüyordu. Şimdi WhatsApp hamlesi ile bu ilgiyi de görmüş oldu. 3 günde yaklaşık 5 milyon kullanıcı BİP’i indirdi.

Zorla Mı Olacaktı

Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması için milyarlarca TL yatırım yapan, on binlerce istihdama imza atan Turkcell’in BİP uygulaması kalitesi ve çeşitliliği ile ABD’li WhatsApp’tan daha önde. Ama ne yazık ki Türkiye’de değer görmesi için WhatsApp’ın Türkiye’ye ayrıştırıcı, zorlayıcı ve AB ile iki yüzlü bir tutuma imza atması gerekiyormuş. Bir kullanıcı olarak eğer verilerim çalınacak, satılacak ya da başka amaçlarla kullanılacaksa bunu ABD’nin yapmasını istemem. Turkcell’in yapacağını da hiç sanmıyorum.