Nevzat Aydın Bey ile hiç tanışmadım. Yemeksepeti ile de hiç ticari bir işim; reklam alışverişim olmadı. Bu girişimin Delivery Hero’ya 589 milyon dolara satılmasından, Türkiye’nin bu denli büyük bir yatırım almasından gurur duymuştum yıllar önce. Yemeksepeti’nin satıştan gelen 27 milyon doları çalışanlarına dağıtması da, hep az maaşlı bir gazeteci olarak para bana verilmişçesine sevindirmişti.
İki hafta önce, Yemeksepeti henüz failleri belirlenemeyen bir siber saldırıya uğradı. Verilere göre 21 milyon 504 bin 83 kullanıcının Ad, Soy Ad, Adres bilgileri çalındı. Saldırıyı doğrulayan Yemeksepeti, kamuoyuna yaptığı açıklamada kullanıcıların Kredi Kartı bilgilerine, siber korsanların erişemediğini duyurdu. Ve tüm kullanıcıların hesap şifrelerini değiştirmelerini istedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından yapılan incelemede ise, Yemeksepeti’ne gerçekleştirilen saldırının yurt dışı kaynaklı olduğu tespit edildi. Yine haberlere göre, bu verileri çalan korsanlar kripto para karşılığında bilgileri Dark Web’e sattı.
Öncelikle, 2020’de baş gösteren Covid-19 ile beraber hayatımız online oldu. Restoranlar zorunlu olarak kapanınca, eve siparişte patlama yaşandı. Bu işin yükü de Türkiye’nin en büyük uygulaması Yemeksepeti’nin üzerine kaldı. 19 milyondan fazla üye iş yerinin ayakta kalabilmesi noktasında Yemeksepeti gereğini yerine getirdi. Bu süreçte eğer restoranlar kapanmadı, birçok insan daha fazla işsiz kalmadıysa bu, Yemeksepeti’nin yaptığı altyapı yatırımı, kurduğu teknoloji sayesinde oldu. Ve yine milyonlarca kullanıcı da Yemeksepeti sayesinde, Covid-19 tehlikesine karşı korunarak siparişlerini alabildi.
Covid-19 ile beraber siber saldırılarda artış meydana geldi. Yılda 300 bin atakla en çok saldırı Türkiye’ye oldu. Çünkü Türkiye’deki e-ticaret ve perakende sektörü, MENA bölgesinin en büyük potansiyeline sahip. Uluslararası firmalarla girişilen bu rekabette Türk firmaları da tecrübeleriyle ön planda bulunuyor. Bu en çok atak alan şirketlerimiz, eğer hedeflerinde başarılı olursa Ortadoğu’da birçok Türk şirketi unicorn haline gelecek.
Bu noktadan bakınca Yemeksepeti’nin hele ki 20’nci yılını büyük bir reklam kampanyasıyla kutladığı günlerde saldırıya uğraması şaşırtıcı değil.
Şaşırtıcı ve üzücü olan, Yemeksepeti’ni yönelik Türkiye’de uygulanan baskı ve şiddet politikası.
Şimdi bir kampanya başlatıldı.
Yemeksepeti hedefte.
‘Neden susuyorsunuz’ deniyor, hem Yemeksepeti, hem de Nevzat Aydın’a.
Şeffaflık tabii ki önemli. Verilerin korunması da o derece mühim.
Ama Yemeksepeti’ni uğradığı ve yurt dışı büyük bir organizasyon ile gerçekleşen, devletlerin bile karşı koymakta zorlanacağı bu siber atak için suçlamak, yıpratmak hatta kapanıp bitmesini istemeye varacak fanatik davranışlarda bulunmak Yemeksepeti ile ona bağlı ekosisteme de bu Covid-19 günlerinde zarar vermez mi acaba?
Bugünler, ülkelerin şirketlerini koruması gereken dönemler.
Çünkü çok vahşi bir şirket savaşının ortasındayız.
Hele ki Covid-19 döneminde.
Yemeksepeti, kolayca hacklenebilecek bir yer değil. Belli ki büyük bir organizasyon, Türkiye’de en çok kullanılan uygulamaya saldırarak, bir siber korku yayma derdinde.
Bunu kısmen başardılar da. Önemli olan ise bu ataklara karşı koyma kabiliyetini kazanmak.
Yemeksepeti gibi başarılı şirketleri artık daha fazla yermek değil.
Bugün her şey online yaşanırken, verileri korumak sadece üye olduğumuz ya da kullandığımız şirketlere ait değil. İnternet okur yazarı olan herkes, kendi verisini korumakla hükümlü. Ortam her ne kadar siber saldırılara uygun olsa da. Elimizden geldiği kadar, biz kullanıcılar da siber saldırılara karşı uyanık olmalı, aynı ve kolay şifreleri kullanmaktan vazgeçip, internetin bir saldırı alanı olduğunu unutmamalıyız.
Yemeksepeti gibi şirketler kolay kurulmuyor. Ama görüyoruz ki kolay yıptarılabiliyor.
Önemli olan ya da yapılması gereken, Nevzat Aydın gibi başarılı iş insanlarını, girişimcileri ve hayırseverleri örselemek de değil.
Zaman onların yanında durma zamanı. Ancak böyle güçü durabiliriz. Yoksa, Yemeksepeti zaten açıklarını kapatacak kabiliyete sahip.