BİP’e ve Turkcell’e Saldırmanın Dayanılmaz Cazibesi

WhatsApp’ın Türkiye’ye yaptığı dijital köle muamelesinin ardından çıkan isyanla beraber yükselen BİP konusunda Turkcell’e akla hayale sığmayacak iftiralar atılıyor. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan sabırla hepsine yanıt veriyor. Bu iftiraların nedeni ise Türkiye’nin teknoloji üretmesinin önünü spekülasyonlarla kesmekten başkası değil.

Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg aldığı kararla Amerika’da değil, Asya’da değil, Afrika’da değil, Avrupa’da değil Türkiye’deki WhatsApp kullanıcılarına bir anlaşma göndererek ‘Kişisel verilerinizi paylaşmama izin vermezseniz, uygulamayı 8 Şubat’ta kapatacağım’ tehdidinde bulundu. Bunu küresel bir şaka zanneden kullanıcılar kısa sürede ‘Olur mu böyle şey’ diye ayaklandı. Asıl olmayacak şey, Türkiye’yi ABD mandası gibi görerek dijital bir köle üslubuyla yollanan bu mesajdı. Kimse mesajın içeriğine itiraz etmedi. Çünkü WhatsApp’ın bilgi paylaşabilme ihtimali, her türlü gizli kapaklı özel hayat görüşmesini bu uygulama üzerinden yapanlarda korku dağları yaratmaya yetmişti.

6 Milyon İndirildi Kıskançlık Başladı

İyi de Türkiye’ye yönelik bu üslupla alınmış bir kararın uygulamaya konulmasının dayanılmaz kolaylığı düşünülürken, tam tersi bir durumla önce kullanıcılar, ardından da devlet ‘Böyle şey olmaz’ diyerek ayağa kalktı. WhastApp’a alternatif uygulamalar Telegram ile Signal, Türkiye’de indirme rekorları kırdı.Bir rakip daha vardı ki, Turkcell’in 170’e yakın ülkeye ihraç ettiği ama Türkiye’de bir türlü istenilen seviyeye ulaşamayan BİP uygulaması. Operatör farkı olmadan, 10 kişiye kadar HD kalitesinde toplu görüşme imkanı da sunan, servisleriyle fark yaratan ve WhatsApp’ın tüm işlevini yerine getiren bir uygulamaydı BİP. Üstelik Türk mühendislerinin yerli imkanlarla geliştirdiği bir uygulamaydı. Kullanıcılar kısa sürede BİP’ten de haberdar olarak uygulamayı yaklaşık 6 milyon seviyesinde indirmeye başladı. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise büyük bir sabırla, her mecraya çıkarak BİP’i anlatıyor ve iftiralara yanıt veriyor.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan

Çok Güvensizmiş

Ama durun, bu kez de BİP’in WhatsApp’tan daha güvensiz olduğu söylemi başladı. Üstelik bunu öne sürenler öyle ABD’li şirketin Türkiye temsilcileri falan değil, Türkiye’den kişilerdi. Aynı zamanda teknoloji konusunda bugüne kadar kullanıcı olmanın ötesine geçmemiş kişilerdi. Ama iddialar diz boyu oldu. Turkcell verilerinizi direkt polise verecek, istihbarat ile çalışacak, BİP kullanmak yerine mesajlarınızı doğrudan MİT’e yollayın söylemleri birbiri ardına dile getirilmeye başlandı.

CİA İsteyince Ne Diyecekler

Sebebi basit. Turkcell güçlenmesin, BİP kullanılmasın, verinin Türkiye’de kalması için milyarlarca TL harcayan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan Turkcell taşlansın yeterdi. Türkiye, ABD başta olmak üzere yabancı kuruluşların dijital pazarı olsun. Kendi üretim yapmasın, daima tüketsin. Tüm verisini de yani bilgisini de yurt dışında depolasın. Yurt dışında saklansın. Nasılsa önemli bir an geldiğine bu veriler bizim kullanımız için geri verilirdi. Gerçekten böyle mi olacaktı? Yani verimizi bilgimizi yurt dışında saklayınca güvenli mi kalacak? Kimse Türkiye’nin verilerine erişemeyecek mi? Mesela ABD’deki verilerimizi CİA istediğinde veri depolayan şirket ‘Olmaz Türkiye’nin verisi bana emanet, size stratejik yerlerin, mesela şehir hastanelerinin iletişim planlarını vermem’ mi diyecek? Madem bunu diyecek, aynı ABD’li şirketler SMA hastası çocuklarımız için tanesi 2.5 milyon dolara ilaç satmaya uğraşıyor? Orada da insanlığı devreye sokup, çocukları kurtarsalar ya servet isteyeceklerine.

Eğri Gemi Doğru Sefer İşi

Burada çok basit bir ayrımcılık ve saldırı söz konusu. Eğer Turkcell’in BİP uygulaması her yönü ile WhatsApp’tan üstünse, tabi ki akıl BİP’i kullanmaktan yana. Ama niyet Turkcell de BİP de güçlenmesin, ülkenin verisi yurt dışına çıksın ise… O zaman tüm yerli şirketler kapansın, tamamen ihracatçı bir ülke olalım, ilk Covid-19 benzeri salgında da yurt dışından bir damla veri gelmesi için dilenelim, online alışveriş yapmak için internetin sağlanması adına duaya çıkalım. Mümkün mü? Bu zihniyetle mümkün. Turkcell, Türkiye’nin şirketi. BİP, bu ülkenin mühendislerinin başarısı. Bugüne kadar baş tacı edilmemesi de kullanıcının ihmaliydi ki o da şimdi ortadan kalkıyor. Peki, nedir bu yerli düşmanlığı? Nedir bu Türkler teknoloji üretemez, üretse de sahip çıkamaz zihniyeti? Galiba eni konu eğri gemiden doğru sefer çıkartma işi o kadar.